RoobycoN 2020.04.02. 15:05

Home? Office?

Úgy mondják, ha egy ügy hosszú ideig "beragad" és nincs elmozdulás, akkor előbb-utóbb történik majd valami, ami kimozdítja. Az is igaz, hogy ez ritkán kedvező az összes érintettnek, inkább kényszerűség. Most a  home office ügy is ilyen. A vírus okozta helyzet kikényszerítette, hogy számos munkaadó home office-ba rendelje a munkavállalóit. És most jön a puding próbája...

home_office_1.jpgA jelenlegi helyzete előtt szinte tapintható volt a munkaadói oldalon az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos ellenállás. Ennek oka a munkavállalókkal kapcsolatos bizalmatlanságon keresztül a home office támogatásához hiányos, vagy egyáltalán nem lévő infrastruktúráig terjedhet. Bármi is az ok, a mostani történések mindezeket felülírták. Mondhatni, azonnali döntések, változtatások születtek, úgy, hogy sem a bizalom, sem az infrastruktúra nem lett sem több, sem jobb. 

Az eltelt (nem túl sok) idő történései azt mutatják, hogy kisebb-nagyobb döccenőkkel, ám a dolog működik. Van teljesítmény és eredmény is, sőt van ahol jelentős pozitív tendencia tapasztalható az otthonról dolgozók teljesítményében. Úgy tűnik, tűnhet, hogy az elmúlt napok tapasztalatai a home office irányába billentik a mérleget. Különösen úgy, hogy számos vállalatnál nem volt ennek kialakult kultúrája, munkatechnológiája. Azoknak a cégeknek, akik már többé-kevésbé elkezdték alkalmazni, és kialakították a home office módszerét szintén hoz és hozhat új tapasztalatokat ez a helyzet. 

Egyfelől a munkavállalók többségét átgondolásra késztetheti, hogy a krízist követően tényleg a "régi kerékvágásba" akar-e visszazökkenni. Tényleg akar-e napi 1,5-2 órát csak az utazással eltölteni? Alkalmasabb-e az önálló munkavégzésre az iroda, mint a saját otthona? Képes-e az elvárt, vagy attól magasabb minőségben elvégezni a feladatát távmunkában? És ki tudja még milyen más kérdések merülnek fel, ami átszabhatja a munkavállalói oldal látás-, és gondolkodásmódját.

Másfelől a jövőt nézve, a munkaadói oldalt is ösztönözheti , hogy újragondolja  a gazdaságosság és hatékonyság szempontjait és a feloldja a bizalmatlanságát. A "biztosan kell ekkora irodát fenntartani?"-tól a "jé, akkor is dolgoznak az emberek, ha nincsenek állandóan szem előtt!"-ig. Egy újabb dimenziója nyílik meg az erőforrásgazda funkciónak, és feladatnak.

A változtatások előtt azért érdemes több oldalról is megnézni a dolgot. Pillanatnyilag home office sikerhez jelentősen hozzájárul, hogy a munkavállalók, ha akarnának sem tudnak szabadon mozogni a kijárási korlátozás miatt. Valós kép akkor lesz látható, ha az otthoni munkavégzés megtartása mellett a szabad mozgás korlátozása megszűnik.

Az "emberi tényezőt" sem célszerű figyelmen kívül hagyni, vagyis, hogy a munkavállalók  jelentős hányada igényli és érzi szükségét a munkahelyi társas kapcsolatoknak, interakcióknak. A kizárólagos otthoni munkavégzés az elszigeteltség érzetét tudja erősíteni, és ez egy időn túl a teljesítmény romlását eredményezi. 

home_office_2.jpgUgyanakkor sokak számára az időgazdálkodásuk egyik alapköve a munkába járás, segítve az önszervezést a mindennapokban. Az önszervezési nehézséggel küzdők számára nagyon nehéz strukturálni, elkülöníteni az egyes feladatok időszakait, ha azt ugyanabban a környezetben vagy körülmények között  kell megvalósítani.  Az otthoni munkánál így nem csak új munkaszokások, hanem új napi rutinok, életvitel szervezés kialakításáról van szó.

A jelen helyzetben erről sem lehet igazán tiszta képet látni, mivel most a gyerekek is bekényszerültek a négy fal közé, ami már messze túl mutat a puszta home office rendszer kialakításán.

Egyszóval, míg egyes munkavállalók számára könnyebb az átállás, az új rendszer felépítése az életükbe történő beillesztése, alkalmazása, addig másoknak ez olykor erőn felüli megpróbáltatást tud jelenteni.

Végül a támogató infrastruktúra. Ez jelenti, egyrészt a munkaadók által használt informatikai, vállalatirányítási  és kommunikációs rendszerek alkalmasságát és alkalmazhatóságát. Most komoly gondot jelenhet, ha a cég vállalatirányítási rendszerét egy, a magát hosszú évek alatt egyre bonyolultabbá és átláthatatlanabbá kinövő excel tábla jelenti. 

home_office_3.jpgMásrészt a munkavégzéshez szükséges kommunikációs infrastruktúrát és az ergonómiailag alkalmas helyet, ahol mindez megtörténik. Az adott körülmények között ez most többszörösen nehezített pályán valósul meg. Akár két munkavállaló és talán több gyerek is egyszerre távtanul és dolgozik. Jobbára a konyhaasztal sarkától a fürdőszobáig, mindenhol van valamilyen ideiglenes munkaállomás.

Összegezve, amellett, hogy a körülmények kényszerítették ki, a home office esélyt kapott arra, hogy meggyőzze a szereplőket a létjogosultságáról. Meggyőzze arról is, hogy  ez az alternatív munkavégzés magával hozza a virtuális (vállalat)vezetési gyakorlat kialakítását, fejlesztését és egy kiegyensúlyozottabb,  több generációs munkaerő piacot.

...addig meg esszük a pudingot.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://roobycon.blog.hu/api/trackback/id/tr7415581250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása