Ahogy mások, én is több munkahelyen próbálhattam ki magam. Az egyik, akkor még igazi mammut volt, multi a javából. Itt számos munkatársi kapcsolat mellett, barátokra is leltem, és ezek ma is élő kapcsolatok. Közülük is már jó néhányan irányt váltottak, viszont egy-két ember még ma is ott dolgozik. Ahogy az már csak lenni szokott, hallunk és továbbítunk híreket, újságokat a közös ismerősökről. A „képzeld az XY-nal azt történt, hogy vagy a „te is hallottad, hogy” tipikus mondatok, persze szinte kivétel nélkül részei a beszélgetéseinknek.

Legutóbb, az egyik barátommal egy teljesen hétköznapi beszélgetésnek induló helyzetből nagyon érdekes dologhoz jutottunk el. A szokásos módon egy két mondat elhangzott a „többiekről mit tudsz?” témakört érintve, és egyszerre csak oda jutottunk, hogy az egykori nagy mammut, ma a nepotizmus fellegvára.   Pontosan megrajzolható a „családfa”, szűk és távoli „rokonság” díszíti és adja a nagy lombkoronát. Szögről-végről mindenki valakinek a valakije. Igazi családi vállalkozássá nőtte ki magát. Ezt a tényt a jelenlegi működése is alátámasztja. Számos olyan jelenség tapasztalható ami, nagyon jellegzetes. Vajon kik töltik be a meghatározó, stratégiai helyeket? Kik az informális vezetők? Kik a véleményt alakító személyek? Milyen működésnek kedveznek a jelenlegi szervezeti folyamatok? A barátom csak annyit tett ehhez a lesújtó, ám nem meglepő kifejlethez, hogy ez pont olyan, mint egy brazil családregény, egy óriási saga, csak sokkal kevésbé szórakoztató. Annak főleg, aki nem családtag. Mert vagy tud,  vagy nem akar azzá lenni.

Én egy kicsit tovább gondoltam ezt. Az nem újdonság, hogy az érvényesüléshez vezető út ma is jellemzően a kapcsolatokon múlik. Az viszont bámulatos, hogy a kiterjedt „rokoni” kapcsolattal viszonylag milyen egyszerűen lehet szinte privatizálni egy céget.

A bejegyzés trackback címe:

https://roobycon.blog.hu/api/trackback/id/tr183200644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása